Truskawka kalorie – uzupełnienie diety w składniki odżywcze

truskawka kalorie

Owoce należą do grupy produktów, które powinny być spożywane codziennie. Wiąże się to z wysoką wartością odżywczą. Dostarczanie w odpowiednich proporcjach makroelementów oraz mikroelementów jest kluczowe do zachowania zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Witaminy i składniki mineralne pełnią ważne funkcje w organizmie, na przykład wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto, owoce są źródłem związków polifenolowych, które chronią przed występowaniem chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 oraz nowotwory. Jednym z owoców charakteryzujących się cennymi wartościami odżywczymi są truskawki. Dlaczego warto je włączyć do swojej diety?

Truskawka – źródło cennych składników

Truskawki należą do owoców znanych przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C, która wykazuje zdolności antyoksydacyjne. Oznacza to, iż ma zdolność o zmiatania wolnych rodników będących przyczyną szybszego starzenia się organizmu. Nadmiar wolnych rodników przyśpiesza także powstawanie zmarszczek oraz osłabia funkcje obronne organizmu.

Wartości odżywcze truskawek

Truskawka – kalorie

100g truskawek dostarcza zaledwie 32 kcal. Oznacza to, iż jest to świetna przekąska, która jest zdrowa i smaczna. Idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej, ale także wszystkich chcących odżywiać się zdrowo

Truskawka – makroelementy

Białko 1,11g

Węglowodany: 12,75 g

Truskawka – witaminy

Witamina C: 97,6 mg

Witamina K: 3,7 mg

Witamina A: 28 jednostek międzynarodowych (IU)

Truskawka – składniki mineralne

Wapń: 27 mg

Żelazo: 0,68 mg

Magnez 22 mg

Fosfor: 40mg

Potas: 254 mg

Foliany: 40 mcg

Truskawka – uzupełnienie diety w błonnik pokarmowy

Truskawki w 100g zawierają 3,3 g błonnika pokarmowego (włókna pokarmowego). Rolą błonnika jest wiązanie wody w jelitach, dzięki czemu treść pokarmowa pęcznieje, a jej trawienie zostaje wydłużone. Oznacza to, że wolniej odczuwany jest głód. Dodatkowo, błonnik wspiera perystaltykę jelit i usprawnia procesy metaboliczne.

Truskawki warte spożycia w sezonie

Owoce sezonowe zawierają najwięcej składników mineralnych oraz witamin. Jest to związane ze stadium dojrzałości oraz naturalnym procesem upraw. Truskawki w sezonie letnim charakteryzują się także najlepszym smakiem, kolorem oraz zapachem.

Truskawki idealnym dodatkiem do potraw

Truskawki mogą być spożywane jako przekąska, bez użycia żadnych dodatków. Jednak również mogą być dodawane do wielu potraw. Są idealnym uzupełnieniem do śniadań, na przykład do naleśników, placuszków owsianych, jogurtów. Dla smakoszy słodkich obiadów doskonałą opcją będzie makaron z truskawkami. Jest to orzeźwiający posiłek, który ochłodzi organizm podczas dokuczliwych upałów. Truskawki z powodzeniem mogą być dodawane do koktajli, lemoniad oraz zwykłej wody mineralnej.

Truskawki – wspieranie polskich producentów

Warto wspomnieć o tym, iż polscy truskawki warte są spożycia w sezonie od okolicznych sprzedawców. Dzięki temu można wspierać lokalnych rolników i gospodarkę.

Truskawki są cennych źródłem składników odżywczych, stąd powinny być włączane do jadłospisu. Są niskokaloryczne, mogą stanowić zdrową alternatywę dla słodyczy oraz być dodawane do wielu dań.