Kwestii zdrowia naszego organizmu nigdy nie wolno bagatelizować. Po pierwsze w dłuższej perspektywie takie nieodpowiedzialne podejście może mieć poważne konsekwencje dla stanu naszego zdrowia. Po drugie zły stan zdrowia uniemożliwia wykonywanie ważnych obowiązków. Nieistotne czy są to obowiązki prywatne czy służbowe. Posługując się takimi specjałami jak syropy z cebuli można jednak tego typu problemom skutecznie zapobiegać.
Syrop z cebuli – dlaczego warto go przygotować?
W tym przypadku pojęcie syrop użyte w odniesieniu do takiego właśnie płynu pozyskanego z cebuli dobrze oddaje specyfikę jego konsystencji. Ten syrop może być jednak bez problemu produkowany zgodnie z zapotrzebowaniem w warunkach domowych. Już to stanowi istotny argument za jego przygotowaniem. Kluczowe będą jednak kwestie związane ze skutecznością. Jest to skuteczność rozumiana przede wszystkim jako świetny wpływ na stan organizmu i to nie tylko wtedy, gdy kogoś już dopadnie przeziębienie lub inne problemy zdrowotne. Dobrym pomysłem będzie zadbanie o to, żeby syrop z cebuli był przyjmowany przez wszystkich domowników po łyżeczce lub po kilku łyżeczkach każdego dnia, ponieważ to wzmacnia ich odporność.
Jak syrop z cebuli działa na organizm?
Zapobieganie chorobom poprzez regularne przyjmowanie syropu z cebuli może być skuteczne. Jego właściwości jako specyfiku do zwalczania wirusów są powszechnie znane. Czasami jednak mimo najlepszych chęci kogoś i tak może dopaść choroba. Wtedy również odpowiednio przygotowany i przechowywany syrop z cebuli będzie pomocną substancją. Dlaczego? Powodów jest wiele. Wśród nich są takie jak:
- Skuteczność syropu z cebuli w przypadku kaszlu szczególnie suchego. Regularne zażywanie odpowiednich dawek syropu z cebuli przyczyni się do ułatwienia odkrztuszania i stopniowego pozbywania się niepotrzebnych wydzielin z dróg oddechowych.
- Syrop poprzez zawartość witamin z cebuli i pozostałych składników wzmacnia organizm, co jest niezwykle istotne w czasie walki z chorobą.
- Kolejna ważna właściwość syropu z cebuli powiązana z resztą z tym wszystkim polega na tym, że ułatwi on wyraźnie oddychanie w przypadku problemów z drogami oddechowymi.
- Wątpliwości nie powinny budzić również jego właściwości przeciwzapalne, co również wspomaga organizm w szybkim powrocie do dobrego stanu zdrowia.
Czy przygotowanie syropu z cebuli jest proste?
Nazwa tego właśnie syropu słusznie odnosi się do podstawowego składnika jakim będzie w tym przypadku oczywiście cebula. Składników może być więcej. Interesującym i skutecznym jednocześnie prozdrowotne składnikiem w przypadku syropu z cebuli może okazać się imbir. Możliwość zastosowania w syropach z cebuli różnych dodatków nie zmienia jednak tego, że nadal bez najmniejszego problemu coś takiego można wykonać w praktycznie każdej kuchni. Nawet nieco bardziej złożona receptura na syrop z cebuli nie wymaga dużego poświęcenia swojego czasu na przygotowanie tego wszystkiego.
Prosty i skuteczny syrop z cebuli
Chęć skorzystania z podstawowej receptury na syrop z cebuli nazywany także czasami wersją syropu z cebuli dla dzieci wymaga pewnych drobnych przygotowań. Z naczyń i gadżetów kuchennych trzeba mieć następujące rzeczy:
- Ostry nóż nadający się do krojenia cebuli.
- Szklany słoik na przykład o pojemności 400 ml. Może być to słoik na gumę lub tradycyjny z metalowym dekielkiem.
- Deska do krojenia.
- Gęste sito. To właśnie ono pozwala bezpośrednio uzyskać syrop z cebuli o odpowiedniej klarowności.
Składniki do syropu z cebuli i wykonanie
Przygotowując się właśnie do przygotowania zdrowego i często smacznego także syropu z cebuli trzeba mieć świadomość, że niekiedy proporcje składników mogą się różnić. Podobnie zresztą wygląda kwestia ilości pozyskanego z cebuli syropu.
Przykładowe proporcje składników wyglądają jednak następująco:
- 250 g cebuli (zwykle będą to dwie średnie sztuki)
- cztery zwykłe czubate łyżki cukru białego
Mając to wszystko można przystąpić do krojenia cebuli. Im drobniej tym lepiej. Drobne pokrojenie ułatwia wydzielanie się cennego soku cebuli. Na dnie wyparzonego i umytego wcześniej szklanego słoika wysypuje się cukier biały do całkowitego zakrycia dna. Potem ułożyć należy warstwę z cebuli. Teraz znowu czas na warstwę cukru. Znowu przygotowana wcześniej cebula. Należy ten schemat powtarzać aż do wypełnienia słoika do około 3/4 pojemności. Pozostawiona pusta przestrzeń jest tutaj wręcz kluczowa. Dlaczego? Chociażby dlatego, że na skutek właśnie kontaktu z cukrem i pozostawienia zamkniętego z tym wszystkim słoika w ciepłym pomieszczeniu dojdzie w ciągu już 24 godzin do wydzielania soku z cebuli. Czasami syrop z cebuli może w takim słoiku powstawać przez następne cztery dni. Dopiero potem przychodzi czas na przecedzenie czegoś takiego przez gęste sito.
Bezpieczne przechowywanie syropu z cebuli
Dobra receptura to dopiero początek. Ważne jest również pozostawienie w czystym szklanym zamykanym słoiku. Najlepiej jest coś takiego przechowywać w lodówce, ponieważ wtedy dłużej zachowuje wszystkie swoje ważne właściwości. Nie bez znaczenia jest tutaj fakt, że w ten sposób można dodatkowo syrop z cebuli chronić przed oddziaływaniem promieni słonecznych.
Możliwe dodatki w syropach z cebuli
Eksperymentowanie w kuchni to dla niektórych po prostu źródło ogromnej satysfakcji. Nic dziwnego, że nawet sprawdzony syrop z cebuli może być produkowany w warunkach domowych w różnych wersjach. Na przykład osoby unikające spożywania cukru białego mogą jako zdrową alternatywę zastosować płynny miód. Tutaj jednak ważna wskazówka. Chcąc roztopić miód w okresie jesieni przy użyciu ciepłej wody należy użyć precyzyjnego termometru w taki sposób, żeby nie przekroczyć temperatury 40 stopni. Najlepsza będzie temperatura 38 stopni Celsjusza, ponieważ wtedy miód zachowuje swoje oryginalne wartości odżywcze i witaminy. Innym powszechnym rozwiązaniem będzie dodanie do wspomnianej drobno posiekanej cebuli rozgniecionego w prasce czosnku. Przy tych proporcjach składników mogą być to dwa średniej wielkości ząbki. Inny dobrze sprawdzający się dodatek o właściwościach rozgrzewających to imbir.
Takie syropy z cebuli co zresztą jasną wynika z podanych powyżej możliwych składników będą prawdziwymi bombami witaminowymi. Zawartość cukru i innych słodkich substancji takich jak wybrane indywidualnie gatunki miodu sprawiają, że coś takiego powinno być chętnie spożywane nawet przez małe dzieci. Będzie to produkt zdecydowanie lepszy od tych dostępnych w sklepach i aptekach, ponieważ z pewnością nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, czy innych niepożądanych substancji tego typu.