Ciężko tak naprawdę wytrzymać w życiu bez mięsa. Chociaż są takie osoby, które już od wielu lat można zaliczyć do grona wegan i wegetarian i trzeba powiedzieć, że radzą sobie całkiem nieźle. Jednak nie o nich będzie teraz mowa, a o piersiach z kurczaka, jakie zalicza się do bardzo delikatnego mięsa. Jak wygląda ich kaloryczność? Czy warto jeść takie filety z kurczaka? Oto garść informacji, które warto poznać.
Pierś z kurczaka – kcal
Szacuje się, że 100 gram piersi, to ok. 98 kcal. Na ogół ma się do czynienia z filetami, których waga wynosi 200 g, więc jest to jakieś 196 kcal. Dużo? Wszystko zależy od tego, w jaki sposób się je porównuje i z czym tak naprawdę dodatkowo się je spożywa. Tym bardziej że filety z kurczaka można tak naprawdę znaleźć w wielu polecanych dietach, jako jedno z najbardziej wartościowych. Dlaczego? Bo nie można zapomnieć o tym, że kurczak to nie tylko ilość spożywanych kalorii, ale także bardzo ważne składniki, jakie można znaleźć w środku. Mowa tutaj m.in. o:
- białko – 21,5 g na 100g;
- tłuszcz – 1,3 g na 100 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,g;
- sól – 0,1 g na 100 g.
I to tyle składników, jakie można znaleźć w tym mięsie. Nie ma tam już więcej żadnych węglowodanów, czy też cukrów prostych. Jak więc widać, opłaca się faktycznie jeść to mięso. Tym bardziej że istnieje możliwość przyrządzenia go na różne sposoby.
Pierś z kurczaka – jak spalić spożyte kalorie?
Nie ma tych kalorii dużo, więc tak naprawdę nie trzeba będzie wykonywać wielkich czynności. Oto kilka przykładów, jak można spalić spożytego kurczaka:
- jazda na rowerze – ok. dwadzieścia, minut;
- szybki taniec lub trucht – niecałe trzydzieści minut;
- spacer – nieco więcej czasu niż w przypadku tańca/truchtu, jednak będzie można zejść ze spokojem poniżej 40 minut;
- prasowanie – około 50 minut;
- prowadzenie samochodu – ponad godzinę.
Oto przykładowe dane dla osoby, która waży ok. 70 kg. Dane są podane dla 100 g kurczaka. Należy podejść do nich z odpowiednią rezerwą, ponieważ kaloryczność po części uzależniona jest od tego, jak filety z kurczaka zostały tak naprawdę przyrządzone i co na dodatek się do tego pije lub jeszcze je.
Czy warto jeść piersi z kurczaka?
Oczywiście, że tak. Nikt nie powinien być do tego przymuszony. Warto jednak powiedzieć, że jest to zdrowe mięso, które ma cenne wartości odżywcze, jakie są w stanie pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka. Na samym początku można powiedzieć o witaminach z grupy B, jakie w niewielkiej ilości produkowane są przez organizm ludzki. Aby zaspokoić potrzeby człowieka na odpowiednią dawkę witamin z grupy B, należy je regularnie spożywać. Pomoże w tym filet z kurczaka, który jest w stanie dostarczyć w szczególności witaminy z grupy B3 i B6. Dlaczego te witaminy są tak ważne?
Są one bowiem odpowiedzialne za takie procesy jak: kontrola procesów energetycznych w organizmie, metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów, regulacja poziomu cholesterolu, tworzenie czerwonych krwinek, rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawia stan włosów i skóry.
Co jeszcze o piersiach z kurczaka wiedzieć trzeba?
Skoro już mowa o wartościach odżywczych, to nie można zapomnieć o tym, że piersi z kurczaka to tak naprawdę ogromna ilość łatwo przyswajalnego białka. Więcej niż wołowina i wieprzowina. Warto to zaznaczyć, ponieważ w żadnej innej formie nie jest ona tak łatwo przyswajalna, a do tego mocno nie obciąża żołądka człowieka. Nic więc dziwnego, że filety z kurczaka znajdują się na liście polecanych, jeżeli chodzi o małe dzieci.
Filety z kurczaka to także zalecana podstawa dla tych osób, które planują się odchudzać, jak to już było wcześniej mówione. Nie można jednak zapomnieć, że ważną kwestią jest sam sposób przyrządzania mięsa. Lepiej robić to bez skóry, bo faktycznie samo mięso jest bardziej delikatniejsze.
W sieci znaleźć można ogromną ilość przepisów na to, aby takie piersi z kurczaka przyrządzić. Na ciepło, na zimno, jako danie główne, w formie przystawki. Każdy jest w stanie znaleźć dla siebie coś odpowiedniego, co na pewno przypadnie mu do gustu.