Arbuz – kalorie, właściwości odżywcze, zastosowanie.

ile kalorii ma arbuz

Arbuz zwany również kawonem to owoc, po który najczęściej sięga się w letnie, upalne dni. Za sprawą wysokiej zawartości wody potrafi on doskonale nawodnić organizm. Jednocześnie to bardzo smaczny, a także aromatyczny produkt, którym zachwycają się zarówno dorośli, jak i dzieci. Dodatkowo jest on popularnym składnikiem wielu diet oraz lekkich przepisów,a w internecie można coraz częściej spotkać się z frazą: arbuz – kalorie. Co sprawia, że warto spożywać arbuza? Jakie wartości odżywcze zawierają się w tym owocu? Jakie dania można przygotować z jego pomocą?

Źródło witamin i drogocennych minerałów

Pomimo wysokiej zawartości wody wynoszącej blisko 90% objętości owocu, posiada on wiele zdrowych składników mających niebagatelne znaczenie dla ludzkiego organizmu. Jego regularne spożywanie może znacząco poprawić samopoczucie i ogólną kondycję ciała. Jakie związki zawarte są w tym produkcie?

Arbuz – substancje odżywcze

W składzie arbuza znacząco przeważa obecność witamin, pośród których można wyróżnić:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B.

Ponadto w owocach znajdują się liczne związki mineralne takie jak:

  • wapń,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • selen,
  • cynk,
  • mangan,
  • fluor.

Bogactwo tych pierwiastków sprawia, że arbuz jest niezwykle zdrowym produktem. Ponadto warto zwrócić uwagę, że posiada on również cytrulinę oraz przeciwutleniacze, w tym likopen. Dzięki nim z łatwością oczyszcza, a także regeneruje organizm.

Arbuz – kalorie

Arbuz jest jednym z owoców o najniższym poziomie wartości energetycznej. W 100 g tego produktu znajduje się ok. 30 kcal. Wielu konsumentów ceni go za to, że zapewnia uczucie sytości, a wysoka zawartość wody skutecznie niweluje głód. Z tego powodu jest on chętnie wybierany przez osoby przebywające na diecie. Wyrazisty smak arbuza sprawia, że uwielbiają go dzieci, dlatego pomaga on przemycić porcję witamin do ich jadłospisu. Oprócz tego istnieje wiele ciekawych przepisów na zastosowanie kawona w swojej kuchni.

Potrawy z arbuzem

Miąższ arbuza nadaje się świetnie do przygotowania słodkich lemoniad, koktajli i sorbetów. Może być dodatkiem zarówno do owocowych smoothie, jak i domowych lodów. Jako składnik galaretki sprawdzi się na górną warstwę orzeźwiających, lekkich ciast. Wiele osób ceni jego smak w sałatkach, a ogromną popularnością cieszy się przepis z wykorzystaniem arbuza i sera feta. Owoc ten można również podawać jako samodzielną przekąskę, drugie śniadanie czy podwieczorek. Warto wówczas pokroić go w kosteczkę lub podawać w postaci apetycznych trójkątów. Wydrążoną skórkę można natomiast wypełnić innymi owocami, dzięki czemu będzie stanowić interesującą dekorację stołu podczas rodzinnych spotkań oraz imprez ze znajomymi.

Arbuz – soczysty dodatek do codziennego jadłospisu

Kawon posiada ogromne zastosowanie, dzięki czemu świetnie urozmaica każdą dietę. Wprowadzenie go do swojej codziennej rutyny może przynieść widoczne efekty w trakcie odchudzania. Warto wiedzieć, że arbuz jest coraz częściej dostępny w sklepach przez cały rok, jednak największe walory smakowe posiada on w okresie od czerwca do końca sierpnia. Wybierając świeży owoc, należy sprawdzić, czy nie posiada on wgnieceń oraz przebarwień, a sama skórka jest delikatna błyszcząca. Cechy te świadczą o tym, że dany arbuz jest słodki, soczysty i śmiało można zdecydować się na jego zakup.