Marchewka – Ile ma kalorii?

marchewka kalorie

Marchewka – warzywo, które już od wielu lat znane jest wszystkim doskonale. Kojarzone z królikami i zajączkami, polecane jest do spożywania. Nawet w formie surowej. Co prawda, jest to twarde warzywo, ale każda osoba dorosła jest w stanie poradzić sobie z jego spożyciem. Co jeszcze trzeba wiedzieć o marchewce? Jak prezentuje się jej kaloryczność? Oto lista najważniejszych informacji.

Marchewka – zdrowe kalorie do spożycia

Jeżeli ktoś bardzo mocno uważa na codzienną ilość pochłanianych kalorii, ten musi wiedzieć, że przy marchewce nie trzeba tak mocno uważać. A to dlatego, że w marchewce znajduje się jedynie 33 kcal w 100 g. Prawda, że jest to bardzo mała ilość? Jak więc widać, jej kaloryczności nie trzeba się obawiać. Tym bardziej że jest to warzywo, które ma w sobie cenne wartości odżywcze. To właśnie w niej można znaleźć duże ilości witaminy A oraz beta karotenu.

Można by powiedzieć, że marchewkę można jeść i jeść. Jednak nie ma też co przesadzać z tą ilością, ponieważ zbyt duża ilość beta karotenu może sprawić, że skóra będzie miała nienaturalnie pomarańczowy odcień. Jeść można jak najbardziej, ale chyba każda osoba będzie wiedziała, kiedy jednak zalecana ilość została już dawno przekroczona.

Marchewka – cenne wartości do spożycia

Co oprócz witaminy A i beta karotenu można znaleźć w marchewkach. Oto odpowiedź:

  • witaminy C,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy),
  • magnez, potas, fosfor,miedź, mangan.

Nie można także zapomnieć, że tak naprawdę marchewka w głównej mierze jest warzywem, które składa się w 90% z wodach. Chyba już więc nikogo nie dziwi fakt, że ma do czynienia z warzywem, którego kaloryczność jest tak niska. Znaleźć można w niej także ok. 9% węglowodanów, jak również śladowe ilości białka i tłuszczu. Warto wiedzieć, że jest to za to cenne źródło błonnika pokarmowego. Do tej informacji poważnie powinny podejść osoby, które są na diecie. To właśnie błonnik odpowiedzialny jest za długie utrzymanie sytości oraz jest odpowiedzialny za spowalnianie przenikania glukozy do krwiobiegu.

Jak jeść marchewkę?

W sumie to nie da się w sposób jednoznaczny odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko bowiem uzależnione jest od indywidualnych potrzeb. Najlepiej, jeżeli faktycznie się ją je na surowo. Jednak taka forma może się znudzić. Maluchy kochają gotowaną marchewkę, którą można podać jako dodatek do obiadu. Zamiast marchewkę gotować, można ją zetrzeć na tarce, pomieszać z jabłkiem i niewielką ilością cukru, dzięki czemu otrzyma się zdrową surówkę, którą niektórzy jedzą tylko w takiej formie.

Nie można zapomnieć o tym, aby marchewkę włączać powoli do żywienia, jeżeli chodzi o dzieci poniżej pierwszego roku życia. Jednak nie mają one zębów, więc w grę wchodzi tylko i wyłącznie marchewka gotowana, która na dodatek zostanie przemielona na papkę. Wielu specjalistów uważa, że to marchewka powinna być jednym z pokarmów stałych, którego smak poznają tak małe dzieci. Warto również dodać to, że z marchewki można również przyrządzać soki, które są bardzo zdrowe.

Zobacz podobne artykuły w kategorii: Zdrowie