Dieta niskowęglowodanowa — wszystko, co musisz wiedzieć przed jej wprowadzeniem

dieta niskoweglowodanowa

Jak wiadomo, każdemu z nas marzy się wysportowana, szczupła sylwetka. Coraz częściej możemy natrafić na różnego rodzaju rekomendacje danych diet, przez co sami decydujemy się na ich rozpoczęcie. Jednak podczas podejmowania tak ważnej decyzji, jaką stanowi dobór diety oraz wszelkich spożywanych przez nas produktów nie powinniśmy kierować się opiniami obcych osób, gdyż każdy organizm jest inny. Na popularności znacząco zyskały słynne diety niskowęglowodanowe, które uważane są za jedne z najskuteczniejszych opcji. Czy dieta niskowęglowodanowa będzie odpowiednia dla każdego z nas?

Czy dieta niskowęglowodanowa jest bezpieczna?

Niezależnie od tego, jakie produkty spożywcze występują w naszej codziennej diecie, spożywanie zbyt małych ilości kalorii nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Oznacza to, że w przypadku diet niskowęglowodanowych również powinniśmy uwzględnić odpowiednią ilość kalorii, która przełoży się wystarczającą ilość energii w ciągu dnia lub podczas treningów. Wszelkiego rodzaju bardzo nisko kaloryczne, restrykcyjne diety zaliczane są do głodowe i nie powinniśmy decydować się na ich wybór. Natomiast w przypadku prawidłowo rozpisanej diety niskowęglowodanowej sprawa wciąż pozostaje dość skomplikowana. Wówczas badania pokazują, iż tego typu diety stosowane przez krótki okres pomogą nam szybko i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Oprócz tego diety niskowęglowodanowe korzystnie wpływają na poprawę kontroli poziomu glukozy oraz obniżenie ciśnienia krwi. Jednakże stosowanie owej diety na dłuższą metę może okazać się nie tylko mniej efektywne niż na początku, lecz także szkodliwe dla naszego zdrowia. Taka dieta po upływie 1-3 lat najprawdopodobniej zacznie wpływać negatywnie na ludzki organizm, gdyż zwiększy ona prawdopodobieństwo wystąpienia w przyszłości różnego rodzaju chorób.

Dieta niskowęglowodanowa — kto nie powinien jej stosować?

Dostarczanie znikomych ilości węglowodanów oraz całkowite wykluczenie cukrów w diecie nie będzie odpowiednie dla osób przewlekle chorych. Chorujący na, np.: serce nie powinni wybierać tego typu diet, ponieważ mogą one spowodować nasilenie złego stanu zdrowotnego. Sportowcy również muszą dobrze przemyśleć wybór swojej diety. U osób aktywnych fizycznie węglowodany odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego też nie każdy będzie dobrze czuć się podczas takiej diety. Oprócz tego dzieci bądź nastolatki nie powinny wprowadzać diet niskowęglowodanowych, gdyż w procesie dojrzewania węglowodany są niezbędne. Należy pamiętać, że każdy organizm reaguje na zmianę diety inaczej, więc w razie wystąpienia, jakichkolwiek nieoczekiwanych dolegliwości konieczne będzie przerwanie diety lub niezwłoczne skontaktowanie się z dietetykiem.

Co można jeść na diecie niskowęglowodanowej?

Zdecydowanie najczęstszym problemem osób, które zamierzają wprowadzić dietę niskowęglowodanową jest dobór odpowiednich produktów. Dzieje się tak, gdyż dla osoby spożywającej duże ilości cukru, jego odstawienie może stanowić nie lada wyzwanie, a wybór sycących, smacznych artykułów spożywczych wcale nie jest taki prosty. Przede wszystkim warto pamiętać, iż tego typu dieta zabrania nam spożywania jakichkolwiek produktów o wysokiej zawartości węglowodanów. Oznacza to, że nawet owoce nie będą dla nas wskazane. Najczęściej wybieranymi produktami spożywczymi na diecie niskowęglowodanowej są:

  • Jajka
  • Twaróg tłusty
  • Jogurty naturalne
  • Orzechy
  • Kefir
  • Różnego rodzaju ryby
  • Sałaty
  • Pomidory
  • Ogórki
  • Szpinak
  • Kalafior
  • Mięso
  • Masło klarowane
  • Oleje roślinne.

Ponadto, gdy dieta zyskała na popularności, zaczęły powstawać liczne przepisy na tak zwane ,,keto słodycze”. Możemy więc szybko znaleźć wiele ciekawych przepisów na dedykowane nam ciasta, babeczki czy też galaretki. Dla osób, które mają bardzo duży problem z wytrzymaniem bez słodkich przekąsek na diecie, dobrą alternatywą mogą okazać się napoje zero albo dostępne w sklepach produkty keto zawierające słodzik.

Wady i zalety diety niskowęglowodanowej

Zalety diety

Jedną z największych zalet diety niskowęglowodanowej jest ograniczenie cukru. Jak wiadomo, cukier nie należy do najzdrowszych, więc jego wyeliminowanie z diety pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Oczywiście nie da się ukryć, iż dieta niskowęglowodanową spowoduje szybką utratę masy ciała. Wyróżnić możemy również:

  • Mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy
  • Znaczący spadek glukozy oraz insuliny (na czczo)
  • Dłuższe uczucie sytości.

Wady diety

Niestety tam, gdzie plusy, muszą znaleźć się także jakieś wady. Największymi minusami diety niskowęglowodanowej są:

  • Niedobory produktów
  • Gorsze samopoczucie
  • Zwiększenie ryzyka powstawania chorób takich jak miażdżyca, osteoporoza.

Podsumowanie

Dieta niskowęglowodanowa może stanowić skuteczne i szybkie rozwiązanie w walce z nadwagą. Jednak przy dłuższym stosowaniu tej diety narażamy się na pogorszenie fizycznego bądź psychicznego stanu zdrowia. Ograniczenie węglowodanów dla niektórych okaże się strzałem w dziesiątkę, a dla innych utrapieniem. Każda dieta posiada swoje lepsze i gorsze strony, dlatego w celu jej dopasowania do naszych potrzeb warto udać się do specjalisty.